Dubbele straatnamen in Dilbeek ... het leidt geregeld tot verwarring.
Bij de fusie in 1977 van de gemeenten Dilbeek, Groot-Bijgaarden, Itterbeek, Schepdaal, Sint-Martens-Bodegem en Sint-Ulriks-Kapelle werden niet alle dubbele straatnamen weggewerkt. Dezelfde straatnamen met een andere postcode (1700, 1701, 1702 of 1703) zijn behouden.
Op een moment dat elke minuut telt verliezen hulpdiensten zeer kostbare tijd bij interventies, online bestellingen worden verkeerdelijk geleverd….
Het gemeentebestuur wil geen risico’s nemen en er alles aan doen opdat de hulpdiensten bij een interventie zo snel mogelijk ter plaatste kunnen zijn.
Daarom werd er beslist om de dubbele straatnamen aan te pakken. In de keuze welke straat van naam zal wijzigen, werd er steeds geopteerd om de naam van de straat te wijzigen met het minste impact op het aantal bewoners.
Wat wijzigt er vanzelf
Je adres zal automatisch door de gemeente worden aangepast in het Rijksregister en de nieuwe straatnaam zal worden opgenomen in het Centraal Referentie adressenbestand (CRAB). Verschillende externe databanken zijn gekoppeld met het Rijksregister en het CRAB
Deze instanties worden automatisch verwittigd:
* De databanken van de FOD Financiën en het kadaster; dit betreft alles rond fiscaliteit zoals belastingen, kadastraal inkomen, BTW,…
* De databanken van de Vlaamse Belastingendienst (VLABEL); dit heeft betrekking op alles rond onroerende voorheffing, registratie-en successirechten, verkeersbelastingen,
* De Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid (KSZ), alle openbare instellingen van sociale zekerheid (OISZ) die adresgegevens nodig hebben, ontvangen deze via KSZ; het betreft hier alles rond sociale zekerheid oa. de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ), Rijksinstituut voor ziekte -en Invaliditeitsverzekering (RIZIV), Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA), Rijksdienst voor Jaarlijkse vakantie, Federale Pensioendienst, Federaal agentschap voor de kinderbijslag, OCMW ...
* Ziekenfondsen, de meeste ziekenfondsen sturen je automatisch nieuwe klevertjes op (noteer dat je oude klevertjes wel geldig blijven omdat de barcode op de klevertjes gelinkt is aan het Rijksregister waarin je nieuwe adres staat vermeld)
* Nutsmaatschappijen (Fluvius, De Watergroep, Farys, Proximus,..)
* Kind en Gezin
* De Lijn en NMBS (een abonnement met oud adres blijft geldig) alsook Mobib-kaart (kan wel op zich laten wachten dus je kan hen zelf ook inlichten)
* Technische autokeuring (via Dienst Inschrijvingen voertuigen (DIV – FOD Mobiliteit) (ter info: het adres op het inschrijvingsbewijs van je auto (roze kaart) moet niet meer worden aangepast)
* Energieprestatiedossier
* Omgevingsvergunning – bestaande bouw- en milieuvergunningen (bestaande vergunningen,plannen moeten niet herbevestigd worden, lopende vergunningen volgen de wijziging)
* Pleziervaart (meeste recente documenten bevatten geen adres meer, oudere documenten met vermelding adres kan u gratis bij betreffende dienst laten aanpassen)
Wat moeten zelfstandigen, vennootschappen en verenigingen doen?
Zelfstandige ondernemers, vennootschappen en verenigingen moeten nog een aantal bijkomende formaliteiten vervullen.
Alle informatie m.b.t. de straatnaamwijziging kan je terugvinden in de Brochure Dubbele straatnamen van de gemeente Dilbeek
Download dubbele straatnaam brochure Download attest Gemeenteraadsbesluit 29 maart 2023