Blauwe cluster zet in op duurzame innovatie op en rond de Noordzee





De Vlaamse regering erkent de Blauwe cluster als zesde speerpuntcluster. De Noordzee biedt heel wat mogelijkheden voor innovatie en economie.

Het Vlaams clusterbeleid


In 2016 lanceerde de Vlaamse regering het nieuwe clusterbeleid dat strategische samenwerking tussen bedrijven, sectoren en onderzoekers moet stimuleren in enkele strategische sectoren. Vijf speerpuntclusters kwamen daar al uit voort: Catalisti (chemie en kunststoffen), SIM (slimme materialen), VIL (duurzame logistiek), Flux50 (energie) en Flanders’ Food (voeding). Stuk voor stuk sluiten ze aan bij de sterkten van de Vlaamse industrie en kennisinstellingen, waardoor de clusterwerking economisch het verschil maken.
Duurzame innovatie op en rond de Noordzee

Als land aan de Noordzee wil de Vlaamse regering nu ook inzetten op duurzame innovatie op en rond de Noordzee. Ze erkent daarom vandaag de Blauwe Cluster als zesde speerpuntcluster. De zee biedt immers heel wat mogelijkheden, waar ook Vlaanderen een duidelijke voortrekkersrol kan opnemen. Het is namelijk niet de grootte van onze kust die ertoe doet, maar wel het potentieel van de blauwe economie binnen haar bereik.

Enorme hefboom voor Vlaanderen


De Blauwe cluster is een enorme hefboom waarmee Vlaanderen volop kan inzetten op innovatieve ontwikkelingen rond zeewering, zandontginning, energie, transport, aquacultuur, biotechnologie, toerisme, microplastics... Blauwe energie is bijvoorbeeld een belangrijk element in de energietransitie naar meer hernieuwbare energie, met de uitbreiding en verdere ontwikkeling van de windmolenparken. Ook wordt gekeken naar beloftevolle drijvende zonne-energie en innovatieve energieopslagmethoden. Bovendien staan er veel uitdagingen te wachten op vlak van beheer van oceanen die ook voor Vlaanderen heel relevant zijn, zoals de ontzilting van zeewater en het verwijderen van micro- of nanoplastics.

Clusterpact bezegelt engagement tussen clusterorganisaties en overheid


Met dit clusterpact wordt de basis gelegd voor een innovatieve en duurzame ontwikkeling van onze Noordzee. Het engagement dat we als Vlaamse overheid aangaan is niet min: het gaat om maximaal 500.000 euro per jaar en dat voor een termijn van 10 jaar. Daarnaast zal er dit jaar ongeveer 80 miljoen euro ter beschikking zijn voor onderzoeks- en innovatieprojecten die de clusters kunnen uitvoeren om de competitiviteit van hun clusterleden te ondersteunen. Maar voor wat hoort wat: voor iedere euro van de overheid moeten de bedrijven minstens ook één euro investeren in onderzoek.

Bron: Persbericht

Schrijf u hier in en ontvang GRATIS ons laatste nieuws & events

Lees vorige berichtenLees hier onze Privacy & Cookies regels

In de kijker

Ja, ik wil

Ja, mijn bedrijf is ook gevestigd in Houthalen-Helchteren en ik wil meteen profiteren van het uitgebreide netwerk, 
genieten van de vele voordelen & 
de voordelige groepsaankopen.

NU LID WORDEN

Of wens je liever eerst nog een persoonlijk gesprek & meer info?

EEN AFSPRAAK MAKEN