Blue Gate binnenstebuiten: Inspiratiedag met terreinbezoek voor bedrijfsleiders en ruimtelijke experten -


Bedrijventerreinen. Om ze een toekomst te kunnen garanderen, ook gezien de bouwshift, zit er rond regelgeving heel wat in de pijplijn. Willen we voldoende plaats behouden voor werk, dan zullen we anders moeten omspringen met de beschikbare ruimte. Vanuit Europa, België en Vlaanderen zijn er steeds meer klimaatdoelstellingen en bijhorende verplichtingen, maar hoe voldoe je daar als ondernemer aan? Welke maatregelen zijn kostenefficiënt en hebben écht een impact op het klimaat? Waar loop je mogelijk tegenaan en hoe los je dat op?

Duurzame bedrijventerreinen 

De huidige Vlaamse Regering pleit voor een ‘bouwshift’ in het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen. Met die bouwshift wil men de toename aan verharde oppervlakte stoppen en onze open ruimte beschermen en versterken. Door slim om te springen met de ruimte die overblijft, kunnen we voldoende plaats behouden voor werk en economie.

Inspiratie dag

VRP organiseert samen met Bopro en de provincie Vlaams-Brabant een inspiratiedag bij Blue Gate Antwerpen. Bedrijfsleiders, bedrijventerreinbeheerders en ruimtelijke experten, komt dat zien! In de voormiddag zal er worden ingegaan op de verplichtingen naar CSRD en EUTaxonomie waar bedrijven voor staan. Tijdens de namiddag gaan we op terreinbezoek bij Blue Gate. Dat is een vooruitstrevend bedrijventerrein, ontwikkeld op de voormalige petroleumhaven van Antwerpen. Onder meer warmte, energie, afval, mobiliteit en ruimte worden op een gezamenlijke en innovatieve manier aangepakt: een warmtenet, energiedelen, gezamenlijk waterbeheer, collectief parkeren, het stapelen van bedrijven in de hoogte... Ondernemingen die er zich wensen te vestigen moeten voldoen aan strenge duurzaamheidsvereisten en dienen het bedrijventerreincharter te onderschrijven.Dat die inspanning loont, wordt steeds zichtbaarder op de site. 

Traject duurzame bedrijventerreinen

Om in te gaan op deze uitgagingen organiseert VRP in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant het traject ‘Duurzame Bedrijventerreinen’. Tijdens een inspiratiedag en drie webinars worden oplossingen verkend hoe bedrijventerreinen kunnen verduurzamen en hoe er voldoende plaats behouden wordt voor werk. Nadien worden drie terreinen begeleid bij het toepassen van concrete maatregelen. Tenslotte trachten we uit dit alles lessen te trekken voor de toekomst.

In samenwerking met de Provincie Vlaams-Brabant. Mede mogelijk gemaakt door UNIZO, POM Vlaams-Brabant en Interleuven.

Meer info via: Blue Gate binnenstebuiten (vrp.be)

Wanneer: woensdag 04 oktober 2023

Schrijf u hier in en ontvang GRATIS ons laatste nieuws & events

Lees vorige berichtenLees hier onze Privacy & Cookies regels

In de kijker

Ja, ik wil

Ja, mijn bedrijf is ook gevestigd in Houthalen-Helchteren en ik wil meteen profiteren van het uitgebreide netwerk, 
genieten van de vele voordelen & 
de voordelige groepsaankopen.

NU LID WORDEN

Of wens je liever eerst nog een persoonlijk gesprek & meer info?

EEN AFSPRAAK MAKEN